Vodní lázně ve Slezsku

aneb stezka ke kořenům

5. - 17. srpna 2007
Gräfenberg (Lázně Jeseník)
Osada Gräfenberg vznikla pravděpodobně někdy okolo poloviny 18. století. Do začátku Priessnitzovy léčebné kariéry nebyla ničím významná. Lázně vznikaly postupně a měly mnoho problémů s lékaři, kteří žárlili na Priessnitzovy úspěchy. Oficiálně vznikly až roku 1837, kdy se Priessnitzovi, který byl bez jakéhokoli lékařského vzdělání, podařilo získat potvrzení císařské komise. V lázních se léčilo až 1500 pacientů ročně a sjížděli se sem lékaři z celé Evropy, aby studovali Priessnitzovy léčebné metody. Ty se začaly šířit po světě. Vznikla hydroterapie. Ve třicátých letech nechal vybudovat několik lázeňských domů, včetně tzv. Hradu – budovy s více než 30 pokoji a velkým společenským sálem. Vzniklo jádro lázní, které přetrvalo v podstatě dodnes.

Gräfenberg se nachází jen kousíček od Frývaldova. Jinými slovy, Lázně Jeseník jsou dnes v podstatě částí města Jeseník. Lázně jsou situovány na jižním svahu Studničního vrchu, který patří k jihovýchodnímu výběžku Rychlebských hor. V lázních se nachází spousta lázeňských domů (např. Sanatorium Priessnitz navržené Leopoldem Bauerem), kolonáda a řada pomníků, památníků a pramenů.

A kdesi v lesích pokrývajících Studniční vrch nad Lázněmi je ukryta chata Maxovka, připravená hostit necelé dva týdny asi dvě desítky mladých lidí.
Hlavní strana